Principiul Yin Yang în relații

Yin și Yang reprezintă cel mai complex  și cuprinzător principiu ce stă la baza întregii creații.

Acest principiu spune că Universul, creația, tot ce ne înconjoară trebuie să fie în echilibru Yin/Yang.

Dacă am învăța să utilizăm corect aceste concepte, ne-am putea transforma viața.

În mod uzual, atribuim conceptului Yin tot ce ține de partea mai feminină, mai lină a vieții, iar Yang-ului, tot ce ține de mișcare, acțiune.

Simbolul Yin/Yang arată interacțiunea dintre cele două. Ele sunt inseparabile. Împreună reprezintă legea naturii, în permanentă schimbare. Totul se schimbă, anotimpurile se schimbă, mediul se schimbă, noi ne schimbăm.

În orice societate care funcționează în dezechilibrul acestor energii exista conflicte. Dacă în mediul în care trăim nu există echilibrul Yin/Yang acest lucru produce efecte atât în plan fizic, cât și emoțional, mental.

O societate cu energia Yang  preponderentă este cea în care se nasc adesea conflicte, agresiune, orgolii, agitație.

Când predomină energia Yin, oamenii se manifestă cu mai mult calm, toleranță, blândețe.

Ceea ce s-a întâmplat în istoria acestei planete, cu civilizația actuală, este o consecință a dezechilibrului Yin/Yang. Prea multă energie Yang a adus războaie, conflicte, suferințe, foamete, violuri.

Pentru ca o ființă umană să trăiască o viață armonioasă e necesar să aibă calități din ambele energii. Dacă un bărbat are integrat în el atât energie masculină, cât și feminină (nu neapărat în procent 50/50%), el va avea tendința să fie mai calm, mai linștit, mai putin reactiv. Energia feminină nu înseamnă tendința actuală a unor bărbați de a fi metrosexuali, deși poate cuprinde și aceasta.

A avea integrată energia feminină înseamnă a fi mai mult receptiv, decât reactiv. A fi creativ, intuitiv. Energia feminină se caracterizează prin blândețe, toleranță, introspecție. Dar mai ales, presupune înțelepciune, calm, acceptare. Un bărbat care manifestă aceste trăsături are integrat și principiul feminin într-o manieră sănătoasă și se va manifesta mai puțin reactiv, chiar și într-o situație provocatoare.

Pe de altă parte, o femeie cu tendință dominatoare, dornică de a avea controlul, temperamentală, orgolioasă, va manifesta mai mult energia masculină, într-o proporție nesănătoasă și aceasta îi poate provoca în timp anumite afectări, atât la nivelul corpului fizic, cât și emoțional, mental. O femeie deconectată de la energia sa feminină va manifesta teamă, gelozie, dependență, lipsa stimei de sine, conflicte cu cei din jur.

O femeie care își înțelege și integrează energia feminină va manifesta sensibilitate, răbdare, compasiune, iubire necondiționată.

Un barbat cu o energie Yang prea puternică, dezechilibrată, va manifesta duritate, violență, competitivitate, orgoliu.

Energia Yang sănătoasa este protectivă, oferă libertate, dinamism, înțelege natura diversității în mod sănătos.

Este necesar să manifestăm o proporție sănătoasă din cele două principii, pentru a trăi în echilibru.

Femeia și bărbatul sunt asemenea energiilor Apei și Focului din Metafizica chineză. Femeia are mai mult din energia Apei, care reprezintă înțelepciunea, liniștea, introspecția, receptivitatea. Barbatul reprezintă energia Yang, activă, intensă. Modul de viață actual dezvoltă mai mult această energie. Avem tendința să trăim într-o agitație permanentă, în stres, în nesiguranță. Toate acestea conduc la dezechilibre majore pe toate planurile.

 

Marii maeștri spirituali au ajuns la înțelepciune și pace lăuntrică pentru că au integrat principiile feminine, manifestând mai puțină reactivitate și mai multă ascultare, contemplare. Mai puțin dominare și control și mai multă toleranță.

Nici o ființă nu poate funcționa doar dintr-o singură energie. Nu într-un mod sănătos. Din păcate, ca umanitate, așa am funcționat timp de mii de ani. Bărbații au exercitat o tendință de dominare și control asupra femeilor.  

Atât timp cât femininul nu este onorat, dacă femininul nu e integrat, dacă femininului nu i se face loc într-un mod sanatos, atât la nivel de femeie, cât și ca bărbat, civilizația noastră nu poate înflori. Nu poate crea forme armonioase. Barbatii au tendința egotică de a construi în dizarmonie cu legile naturii. Energia masculină separă, crează competiție, pe când cea feminină integrează, cuprinde, vede întregul.

De aceea, e necesar ca bărbații să își onoreze femeile din viața lor. Să onoreze principiul feminin, cu trăsăturile lui. O femeie conștientă spiritual, care simte că este onorată, în esența ei feminină, ca energie și principiu feminin, își va deschide inima către bărbat.

Bărbații sunt mai activi pe chakrele 1,3 si 5. De-a lungul istoriei ei au funcționat mai mult în zona de supraviețuire, asigurarea nevoilor primare (chakra 1). Apoi au manifestat mai mult orgoliu, putere personală, încredere (chakra 3) si au fost mai vocali (chakra 5).

Femeile sunt mai active pe chakrele 2,4 si 6. În zona pântecului este energia creației, a nașterii. Deschiderea inimii, compasiunea sunt asociate cu chakra 4. Iar intuiția este asociată cu chakra 6.

Există un dans al energiilor de la femeie la bărbat. Ei se susțin reciproc, atunci când funcționează armonios și manifestă trăsăturile pozitive ale acestor energii. Fiecare are nevoie de celălalt.

În 2024, în Feng Shui începe perioada lui 9, cu o energie feminină, care va facilita accesul la o energie mai blândă, mai pașnică. 9 este Trigrama Focului și este asociată cu bucuria, frumusețea, iubirea, expansiunea, pasiunea, spiritualitatea. Femeile de vârstă medie vor fi mai active în societate, își vor putea exercita puterea creatoare. Pentru ca această planetă să înflorească în armonie și în acord cu legile universale, e necesar ca energia feminină să fie integrată, să fie onorată, să i se acorde locul cuvenit în manifestarea vieții. Atunci nu vor mai exista războaie, conflicte. Se va putea construi pe principii sănătoase și va fi pace. Nu va mai exista dorința de dominare și control, specifică energiei Yang dezechilibrate.  Când vom înceta acest joc iluzoriu al orgoliilor,  putem să transcendem luptele interioare, dar și cele dintre oameni. Va urma o perioadă de transformări profunde și vindecare, întrucât Focul este cel mai transformator element. El transformă toate celelalte elemente.

Fie ca noile energii feminine, integratoare, să aducă pace și bucurie pe planeta Pământ! 😊 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.